Inden du tager på ferie, er det en rigtig god ide at få skabt et økonomisk overblik i forhold til din virksomheds likviditet. For så skal du ikke løbe ekstra stærkt, når du kommer tilbage fra ferie.

I sidste uge talte jeg om, hvordan du kan lave en status eller en to-do-liste over, hvilke arbejdsopgaver du skal prioritere, og hvilke opgaver du kan uddelegere, inden du tager på ferie, så du får ro i maven.

I dag tager vi den lige et niveau op.

For det er også en god ide at have styr på selve virksomhedens økonomi – hvilke indtægter og udgifter er der hen over sommeren.

Læs også: Tag på ferie med ro i maven – sådan laver du en status inden sommerferien

Det vil sige, har du styr på, at der kommer en mindre omsætning ind den næste måned, og hvordan det vil påvirke virksomheden? Hvis ikke, så læs med her.

Sommerferien nærmer sig så småt, hvor flere virksomheder går på lavt blus – ja det gælder faktisk de fleste virksomheder i Danmark. Derfor er det enormt vigtigt, at du har styr på, hvad du skal gøre, når din virksomheds omsætningen med stor sandsynlighed falder hen over sommeren.

Da omsætningen kan være lavere, handler det om at forstå de økonomiske mekanismer og udsving, der er i virksomheden og særligt i forhold til likviditeten.

Overblik giver tryghed

Det vil sige, hvis I har lavet et budget, så har I allerede forberedt jer på at lige her i juli, er I måske kun til rådighed og skaber omsætning i noget af tiden, eller måske er I væk i hele juli måned.

Derfor er det enormt vigtigt at have forberedt sig på, at der ikke er den samme omsætning som i de øvrige måneder. Der skal du have styr på:

  • Hvor mange penge er der på kontoen – hvor mange er på vej ind på bankbogen, og ikke mindst hvilke regninger/lønninger skal betales.
  • En god ide er at lægger alle kendte regninger til betaling inden ferien – også dem der skal betales under ferien. Derved undgår I inkasso og yderligere omkostninger.
  • Er der noget i ordrebogen, når I kommer tilbage fra ferie?
  • Er der ordre, der skal lukkes, inden I tager på ferie?
  • Hvornår indbetaler kunderne de udestående fakturaer? Mange kunder kan komme til at tage sig den frihed med længere betalingsbetingelser under sommerferien.

Det i sig selv kan være nok til at systemet falder til ro. Du får følelsen af overblik og tryghed, men også ro i maven.

Likviditetsudfordringer er et af de mest alvorlige problemer, en virksomhed kan støde ind i.  Mangler man likviditet, kan det have alvorlige og fatale konsekvenser for en virksomhed, da denne kan få problemer med at betale og overholde aftaler. Det er derfor vigtigt, at virksomhedsejeren holder øje med likviditeten – hvis man er forberedt, er det nemlig nemmere at gøre noget ved problemet i god tid.

Læs også: Har du (også) svært ved at forstå hvad din revisor siger?

Manglende overblik over din virksomheds økonomi kan give utryghed. Det kan måske give dig en følelse af ikke at have overblik over din virksomhed – for burde du ikke det som leder? Er du så en god leder? Har du overhovedet styr på tingene?

Den form for usikkerhed kan sætte sig i kroppen. Men det er dit ansvar i sidste ende. For andre gør det ikke for dig.

Til gengæld hvis du har forberedt dig, og skabt overblik over økonomien henover sommeren og efter sommerferien, jamen så kan du slappe af på ferien.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *